Vet en Vooroordeel

Author
mariska
Super Heavy Weight
2004/06/26 16:23:02 (permalink)
0

Vet en Vooroordeel

Vet
Vet en Vooroordeel, het begint beide met een V en lijkt tegenwoordig wel bij elkaar te horen. Sommige mensen beginnen al te rillen als het woord vet valt. Van vet wordt je dik. Vet is slecht voor je hart en cholesterolgehalte, vet mag niet. Daarom doen zeker de snackbars goede zaken en is de hamburgerfabrikant over de gehele wereld te vinden?!

Een paar feiten dan maar om de vooroordelen te nuanceren:

Alle vet is nodig bij de verbranding van voedsel.
vet zorgt voor een verbeterde opname van vitamines A, D, E en K. Deze hebben namelijk vet nodig om op te lossen.
Een bepaalde soort vet is noodzakelijk bij de instandhouding van het immuunsysteem.
Vet helpt bij het voorkomen van hart en vaatziektes, en vet stimuleert het krijgen van hart en vaatziekten
Alle vet is het perfecte opslagmedium voor energievoorraden; wanneer we een vergelijkbare hoeveelheid energie in koolhydraatvorm zouden opslaan, zouden we zesmaal in omvang toenemen.
Er bestaat niet 1 vet, maar diverse soorten vet.
Als er iets gezegd wordt over 'vet' moet je erbij vertellen over welke soort vet je het nu eigenlijk hebt.

Dus is alles wat boven de laatste stelling staat, net zo onjuist, want ook daarbij wordt niet gezegd over welke soort vet het nu eigenlijk gaat.
Tijd om concreet te worden dus:
Vet bestaat uit glycerol en vetzuren.
Er is verzadigd vet, hierbij is het maximum aantal waterstofatomen aan het vetzuur gekoppeld.
Er is onverzadigd vet, hierbij zijn een paar waterstofatomen vervangen door een enkelvoudige binding = enkelvoudig onverzadigd vetzuur, of de waterstofatomen zijn vervangen door dubbele bindingen = meervoudig onverzadigd vetzuur.
Uh, ja, da's erg interessant, gaap, maar wat betekent dat nu voor mij?
Nou, alle vetten bevatten zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren en daarin ontstaat nog wel eens een misverstand.
Als er namelijk gesproken wordt over onverzadigd vet dan bedoeld men dat er minder verzadigde vetzuren in aanwezig zijn. En bij verzadigd vet zijn er meer verzadigde vetzuren aanwezig.
Deze uitleg heeft tot doel gehad om het onderscheid tussen 'vetzuren' en 'vet' duidelijk te maken.
Voor de gebruiker van vet is dan belangrijk om te weten dat: onverzadigde vetzuren goed zijn voor het hart en de bloedvaten en dat verzadigde vetzuren slecht zijn voor hart en bloedvaten.
Het eten van onverzadigd vet is dus goed voor je - al bevat het ook verzadigde vetzuren - omdat er meer onverzadigde vetzuren in zitten. En andersom natuurlijk voor verzadigd vet. Kortom, het gaat niet zozeer om de hoeveelheid vet die een product bevat, het gaat om de mate waarin er bepaalde vetzuren voorkomen in het product.
En daarbij het gaat erom hoe deze vetzuren zich gedragen in jouw (specifieke) lichaam. Het lichaam maakt namelijk ook zelf vetzuren aan, cholesterol bijvoorbeeld.
Wanneer je zelf al een behoorlijke hoeveelheid vetzuren aanmaakt
én je krijgt deze dan ook via de voeding binnen,
of je beweegt te weinig waardoor je deze overvloed niet gebruikt,
of je eet teveel vet (de Nederlandse consumptie ligt o.a. op ruim 45% terwijl 35% voldoende is),
dan krijg je teveel cholesterol én ontstaat overgewicht.
Overgewicht zorgt voor verandering in de processen van het lichaam.

De inspanning moet geleverd worden door het spierstelsel. De spieren halen de benodigde energie uit glucose die in ons bloed circuleert. (glucose is voor het lichaam wat benzine is voor een automotor). Glucose wordt voortdurend aangevuld vanuit het maagdarmstelsel (voeding) en uit onze energiedepots; de glycogeendepots (= glucose opgeslagen in spieren en lever) en de vetdepots. Het is dus belangrijk om de "glycogeendepots" goed te benutten. Als deze fors worden aangesproken worden er, i.p.v koolhydraten, eiwit (o.a. uit het spierweefsel) en vet aangesproken en dat moet je zien te voorkomen. Vet is immers belangrijk voor de optimale verbranding en je wilt natuurlijk niet het spierweefsel aantasten. Het vervelende verschijnsel doet zich ook nog voor dat opgeslagen vet (als je te dik bent) niet als eerste bron zal worden aangesproken. Het heeft dus geen nut om, vanuit de wil tot een slankere taille, het voedingsevenwicht te verstoren. . Een gezonde voeding bestaat minstens uit 15% (voornamelijk onverzadigd) vet, afhankelijk van de dagelijkse energiebehoefte, die per persoon verschillend is, meer.
#1

11 Replies Related Threads

  Marcus
  Natural born chiller
  RE: Vet en Vooroordeel 2004/11/12 13:54:58 (permalink)
  0
  Interessante post, maar zet weer een aantal andere vooroordelen voort:
  Namelijk dat verzadigde vetten slecht zijn en een ongenuanceerde kijk op cholesterol.

  Verzadigde vetten zijn niet waardeloze vetten die je noodgedwongen binnen krijgt als je aan je onverzadigde vetten probeert te komen. Je lichaam heeft ze nodig. Ze zijn belangrijk onderdeel van celmembranen (vooral in de hersenen). Te weinig verzadigde vetten in dieet betekent verstoorde hormoonfunctie. En ze zijn belangrijke brandstof voor bijv. het hart.
  Een bepaald verzadigd vetzuur laureinezuur gebruikt je lichaam om bepaalde ziekteverwekkende virussen/bacterien te doden of onschadelijk te maken. Zit in moedermelk (waarvan het vet trouwens voor 50% verzadigd is!) en geeft het z'n belangrijkste antimicrobiologische werking. Zou je zelfs een essentieel verzadigde vetzuur kunnen noemen aangezien het niet door zoogdieren gemaakt kan worden (anders dan borstvoeding gevende vrouwen).

  Ten eerste is cholesterol gewoon belangrijk spul.
  Hersenen bestaan voor grootste gedeelte uit cholesterol en verzadigd vet (te weinig cholesterol in dieet van kinderen, gevoed door anti-cholesterol propeganda leidt tot achterstand in ontwikkeling hersenen). Je lichaam gebruikt het in celmembranen en om je te beschermen tegen vrije radicalen en om zichzelf te repareren.
  En dat verzadigde vetten cholesterol zouden verhogen is (gedeeltelijk) onzin: effect van verzadigde vetten op cholesterol in bloed is dat het te lage levels verhoogt en te hoge levels verlaagd (net als andere vetten trouwens behalve transvetzuren). Mythe is o.a. de wereld in geholpen door slecht onderzoek, verzadigde vetten en transvetzuren door elkaar halen (wat niet zo heel gek is vanwege verkeerde labeling wat betreft voedingsmiddelen waar transvetzuren of onder kopje onverzadigd of onder kopje verzadigd worden gezet wat allebei misleidend is).
  #2
  ahfredje
  Feather Weight
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/02/12 12:51:06 (permalink)
  0
  ORIGINAL: Marcus

  Interessante post, maar zet weer een aantal andere vooroordelen voort:
  Namelijk dat verzadigde vetten slecht zijn en een ongenuanceerde kijk op cholesterol.

  <knip>

  Ten eerste is cholesterol gewoon belangrijk spul.
  Hersenen bestaan voor grootste gedeelte uit cholesterol en verzadigd vet (te weinig cholesterol in dieet van kinderen, gevoed door anti-cholesterol propeganda leidt tot achterstand in ontwikkeling hersenen). Je lichaam gebruikt het in celmembranen en om je te beschermen tegen vrije radicalen en om zichzelf te repareren.

  <knip>
  Over welk cholesterol gaat het hier dan want daar zijn dus ook goede en slechte soorten cholesterol nml. LDL , HDL en misschien nog wel meer. En te weinig cholesterol dat komt denk ik bij gewone voeding niet voor eerder dat men te veel heeft.
  #3
  Hans
  Intense MudaFukin Pimp
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/02/12 13:55:19 (permalink)
  0
  Check ook het topic van Raymond Han eens over vetzuren. Weet het zo snel niet te vinden, maar het staat er vast nog blij

  De vorming van transvetzuren bij verhitting van onverzadigd vet wordt bijna nooit vermeld, ondanks dat je door dat feit beter met verzadigd vet kunt bakken, braden en frituren (als je dat echt wilt super blij) omdat dat veel stabieler is.

  Verstoring van het voedingsevenwicht verstoren is volgens mij niet wat mensen doen als ze af willen vallen door minder vet te eten. Doorgaans wordt er veel te veel gesnackt en dat mag je altijd laten staan. Je hebt verzadigd vet nodig, maar je krijgt meer dan genoeg binnen als je niet meer loopt te snacken. Chips en cola mag je altijd minderen, je krijgt dan nergens te weinig van binnen.
  #4
  Espi
  meten = weten!
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/02/12 15:27:16 (permalink)
  0
  Het is een hardnekkig misverstand dat er transvetzuren ontstaan door hoge verhitting.
  Transvetzuren ontstaan door :
  - katalyse met nikkel onder druk : dan is het heel erg ongezond spul (wordt vermeld als : gehard plantaardig vet of transvetzuur op de verpakking).
  - speciale bacteriën in koeienmagen en heten dan CLA

  Door verhitting oxyderen vetten. Alleen onverzadigde vetten kunnen oxyderen en daarom is iha verzadigd vet beter te verhitten. Ook geraffineerde olie is beter te verhitten, daar zijn stoffen uitgehaald zoals eiwitfragmenten etc. die gaan verbranden en acrylamides, PAKs (polyaromatische verbindingen) vormen.
  #5
  mariska
  Super Heavy Weight
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/02/12 16:00:54 (permalink)
  0
  (dan graag even link erbij)

  Is van vorig jaar juni, dus diep graven, maar de bron is http://www.globetrotter.nl/metaal_vetten.html
  #6
  Eddo
  Heavy Weight
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/02/14 13:15:19 (permalink)
  0
  conclusie:

  deze informatie is VET super blij
  #7
  Marcus
  Natural born chiller
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/02/14 13:46:54 (permalink)
  0
  Over welk cholesterol gaat het hier dan want daar zijn dus ook goede en slechte soorten cholesterol nml. LDL , HDL en misschien nog wel meer.


  Er is maar 1 cholesterol. HDL en LDL zijn de transporteiwitten van cholesterol in het bloed.

  En te weinig cholesterol dat komt denk ik bij gewone voeding niet voor eerder dat men te veel heeft.


  Iedereen krijgt te weinig cholesterol binnen in z'n gewone voeding! Daarom maakt je lever ook zelf cholesterol bij.
  #8
  Espi
  meten = weten!
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/02/14 17:07:49 (permalink)
  0
  Raak trouwens steeds in de war wanneer iemand vertelt dat je door simpele verhitting transvetzuren maakt.. dus maar weer even gekeken wat de expert Enig er over te zeggen heeft.

  In mijn geheugen heeft zich vastgegraven dat je er een stroompje voor nodig hebt.. dus niet, het is een chemische reactie met een katalysator, extra waterstof en zowel hoge druk als temperatuur!

  Hoge druk of hoge temperatuur zijn 2 heel verschillende dingen.. hoge temperatuur (en hoe hoog dan) is iets wat je met bakken/frituren ook wel haalt, zie de smoke points draad.

  Maar hoge druk, dat gebeurt eigenlijk normaliter niet.. hoge druk kookpan is ook nooit met (veel) vet .. dat is met water en groenten/aardappels/rijst.
  Hebbes...

  http://www.westonaprice.org/knowyourfats/howtransform.html

  Lees maar eens..

  Belangrijkste deel:
  One of the frequent questions I receive in my email concerns the formation of trans fatty acids in the typical cooking process. I was quite surprised the first time I received this question, for several reasons. I knew that there were several things that were necessary for the formation of the trans fatty acids.
  One was a tank of hydrogen;
  second was a closed container, which allowed an adequate vacuum to form;
  third, an appropriate catalyst was needed;
  and last, the heat that would allow the chemical changes to occur had to be sufficiently high in conjunction with the other components.


  Dus er zijn 4 voorwaarden voor nodig: de waterstof om van onverzadigde vetzuren verzadigde te maken, dwz.. alle koolstoffen verzadigen met extra waterstof. Hoge druk & hoge temperatuur. Plus een katalysator.
  Dus.. geen stroompje!

  Met alleen bakken in de keuken kan je dus never, nooit, nada transvetten maken. Wel toxische verbindingen zoals acrylamides en andere polyaromatische verbindingen . Dus je kan je stukje vlees of vis beter smoren/bakken in flink veel roomboter of kokosvet, dan grillen en er een te zwartgeblakerd laagje op laten vormen.. al is het voor af en toe wel heel lekker!
  #9
  ErEf
  Growing pains BFF AD
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/11/15 20:27:02 (permalink)
  0
  met dank aan Knight
   
  Een overzicht van wat voor vetzuren waar nu in zitten
  klik hier voor vetzuurtabel
  #10
  mariska
  Super Heavy Weight
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/11/16 12:33:24 (permalink)
  0
  Handig Knight 
  #11
  Stan
  judon t beat me. Ever.
  RE: Vet en Vooroordeel 2005/11/16 12:33:33 (permalink)
  0
  van vet op zich word je niet dik, maar ik vind het iets 'gevaarlijks' omdat je snel veel kcal binnenkrijgt zonder dat je een vol gevoel krijgt of zo...in die zin zijn vetten niet goed vind ik toch...
   
  Maar wel juist dat je ze NODIG hebt en dan vooral in juiste verhouding...leuke artikels en posts btw!!!!
  #12
  Jump to:
  © 2020 APG vNext Commercial Version 5.0