Zoete aardappels?

Page: 12 > Showing page 1 of 2
Author
leffeblond
Kracht en Elegantie
2004/09/26 16:19:42 (permalink)
0

Zoete aardappels?

Hoi
ik heb laatste zoete aardappels gekocht, maar nou ben ik nog geen recept tegengekomen waarvan ik zeg: ja dat lijkt me lekker.
Kent iemand een lekker recept met zoete aardappels voor bij de avondmaaltijd? (dus niet als dessert)
#1

21 Replies Related Threads

    Espi
    meten = weten!
    RE: Zoete aardappels? 2004/09/26 16:32:38 (permalink)
    0
    Denk dat je dit gewoon in bijna alle recepten kan vinden waar ook een gewone aardappel wordt gebruikt.

    Een heel leuke webstek is www.xquis.com
    Daar kan je een receptenzoeker gebruiken met iets als hoofdingrediënt en dan ook het soort gerecht.
    Grappig genoeg 1 gerecht gevonden met een vissoort die ik net in de vriezer heb liggen.
    Het was wel goed zoeken met "zoete aardappel" anders allemaal gewone aardappelen.


    http://www.xquis.com/recipes/_nl/ceviche_van_zeewolf_4.htm

    Ceviche van zeewolf

    Ingrediënten voor 4 personen

    700 g zeewolffilet
    2 kolfjes maïs
    4 aardappelen (Charlotte)
    8 citroenen
    zout
    peper
    1 Spaans pepertje (piment)
    cayennepeper
    2 uien
    4 stengels bleekselderij




    De filets onder stromend water spoelen, droogdeppen en in dunne reepjes van 1 à 2 centimeter of in kleine blokjes snijden.

    Het sap van de citroenen of limoenen door de kruiden, de ui en de selderij roeren en de vis erdoor mengen. Alles afdekken en minstens 3 à 4 uur laten marineren op een koele plaats.

    Een grote ovale schotel nemen, de randen versieren met sla, de vis in het midden leggen en overgieten met de saus. Ook de gekookte maïskolven en aardappelen op de schotel leggen. Indien mogelijk zoete aardappelen gebruiken, zoals in Peru, vanwaar dit recept afkomstig is.

    Andere gerechten met zoete aardappel:
    sweet potato
    zoete aardappel

    Bijv.
    http://aggie-horticulture.tamu.edu/plantanswers/vegetables/sweetpotato.html
    http://www.hugs.org/swtatersdex.shtml
    http://southernfood.about.com/cs/sweetpotatoes/a/sweet_potatoes.htm
    http://southernfood.about.com/cs/sweetpotatoes/a/sweet_potatoes_2.htm
    http://www.ncsweetpotatoes.com/recipe.htm
    http://www.recipesource.com/fgv/vegetables/sweet-potatoes/indexall.html

    Enzovoorts enzovoorts.. het zijn erg lekkere aardappelen, heb ze in de VS vaak gegeten.
    #2
    fretra
    Heavy Weight
    RE: Zoete aardappels? 2004/09/26 16:40:09 (permalink)
    0
    ja ik maak ze altijd als volgt zoals mijn oma ze altijd maakte. hoeveelheden zijn geschat want ik doe het meeste op gevoel.

    ongeveer 4 zoete aardappels
    1 ui
    knoflook
    snufje kardamon (echt een snufje is zeer overheersend)
    roomboter of olijfolie (wat je zelf wilt)
    flinke scheut drank (whisky of amaretto wat je maar hebt als het maar geen gin of wodka of jenever of zo iets is)

    je schilt de aardappels, snijdt ze in plakjes of blokjes, bakt ze bruin, voegt ui, knoflook, kardamon en de scheut drank toe en laat het met deksel op de pan garen. soms moet je tussendoor iets water bijgieten.
    ze garen vrij snel dus regelmatig kijken, anders hou je een vies papje over.

    en, ik weet dat ik hier niet al teveel suikers mag promoten maar een beetje honing erbij maakt ze nog lekkerder. wel uitkijken met aanbranden.
    hoop dat je hier iets aan hebt.

    dit is dan wel een recept om ze als bijgerecht te eten in plaats van aardappels of rijst.
    #3
    fucking ecto
    Heavy Weight
    RE: Zoete aardappels? 2004/09/26 17:19:50 (permalink)
    0
    6 minuten in de magnetron, met een keukenpapiertje er omheen.. beetje kaneel erop of een plakje cheddar :p
    #4
    Cowgirl Herb
    goes bananas
    RE: Zoete aardappels? 2004/09/26 18:20:57 (permalink)
    0
    Wat voor zoete aardappels heb je??? Is hij van binnen oranje of wit. Ik vond die oranje lekker met tonijn en cottage cheese. In de VS heb ik dat best vaak gegeten.
    #5
    KaLe
    Heavy Weight
    RE: Zoete aardappels? 2004/09/26 18:44:20 (permalink)
    0
    hmmm... zoete aardappelen...

    1 van mijn bulkmaaltijden is

    300gram zoete aardappelen (gekookt)
    150gram biefstuk
    300gram broccoli


    de biefstuk in kleine stukjes roerbakken met de broccoli, daarna samen met de zoete aardappelen op een bord flikkeren en wat curry saus erover heen.

    erg lekker!!
    #6
    fucking ecto
    Heavy Weight
    RE: Zoete aardappels? 2004/09/27 10:04:03 (permalink)
    0
    Ik eet die oranje (yams toch?). Zitten meer vezels in en zijn lekkerder :p
    #7
    Cowgirl Herb
    goes bananas
    RE: Zoete aardappels? 2004/09/27 15:01:23 (permalink)
    0
    Yams (oranje zoete aardappelen) lijken kwa smaak en ook structuur wat op wortelen Volgens mij kun je in recepten met wortelen deze in bijna alle gevallen door yams vervangen. Deze zijn inderdaad beter kwa voedingswaarde (en ook lekkerder) dan de "gewone" zoete aardappel die veel makkelijker verkrijgbaar is.
    #8
    leffeblond
    Kracht en Elegantie
    RE: Zoete aardappels? 2004/09/28 18:12:16 (permalink)
    0
    Van die oranje heb ik inderdaad. Wist niet eens dat je ook nog witte had! super blij
    #9
    twinklestar
    Light Weight
    RE: Zoete aardappels? 2004/10/22 11:33:50 (permalink)
    0
    Waar kan je die aardappels kopen? Bij de groentewinkel? Zeker niet bij de Ah ofzo?
    #10
    zeghetmaar
    Die kale
    RE: Zoete aardappels? 2004/11/01 15:13:53 (permalink)
    0
    Een heel leuke webstek is www.xquis.com
    Daar kan je een receptenzoeker gebruiken met iets als hoofdingrediënt en dan ook het soort gerecht.


    Dank je esperantistino!! was een goede tip....
    #11
    ErEf
    Growing pains BFF AD
    RE: Zoete aardappels? 2005/11/06 18:13:12 (permalink)
    0
    jammer dat zoete aardappelen zo prijzig zijn. 1,99 per kilo of haal ik het dan op de verkeerde plek.
     
    Wat info vond ik ook op http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_aardappel
    #12
    mariska
    Super Heavy Weight
    RE: Zoete aardappels? 2005/11/06 18:39:57 (permalink)
    0
    Zal er eens op letten, volgens mij valt het wel mee. Scheelt in ieder geval wel een stuk qua prijs als je het bij de groenteboer of supermarkt haalt (supermarkt is goedkoper, maar ze hebben het lang niet overal).
    #13
    Mr.T
    110 kg schoon aan de haak
    RE: Zoete aardappels? 2005/11/06 19:57:11 (permalink)
    0
    nee inderdaad...

    ik ben ze nog nergens tegen gekomen...

    kan aan mij liggen
    #14
    mariska
    Super Heavy Weight
    RE: Zoete aardappels? 2005/11/06 21:03:15 (permalink)
    0
    Dekamarkt hebben ze vrijwel altijd. Maar goed, hangt beetje vanaf in welk deel van het land je woont...
    #15
    Yoast
    Heavy Weight
    RE: Zoete aardappels? 2005/11/09 08:52:17 (permalink)
    0
    Wat mij ook wel bevalt is ze verwerken in een soep. Bijvoorbeeld blokjes in linzensoep (met wat komijn en kaneel bijvoorbeeld) of gepureerd met pompoen in een (tja) Zoete aardappel-popmpoensoep. Beetje knoflook en bouillon erbij klaar.
    Koolhydraatrijk soepje.
    #16
    ErEf
    Growing pains BFF AD
    RE: Zoete aardappels? 2005/11/09 10:08:22 (permalink)
    0
    ORIGINAL: mariska

    Dekamarkt hebben ze vrijwel altijd. Maar goed, hangt beetje vanaf in welk deel van het land je woont...
    deka heb ik ze ook vandaan blij
    #17
    FigureProf
    Heavy Weight
    RE: Zoete aardappels? 2005/11/22 18:50:34 (permalink)
    0
    Ik maak ze meestal zo klaar, even afspoelen onder de kraan, gaatjes erin prikken, magnetronfolie eromheen en dan 15 min in de magnetron. Je kan ze met en zonder schil eten. Ik vind het zelf lekker om er een beetje splenda overheen te gooien (splenda lijkt op zoutstof)

    Ik hou niet van lang in de keuken staan hahaha dus dit is lekker makkelijk
    #18
    Nevertoolate
    Buff Lady!
    RE: Zoete aardappels? 2006/01/27 21:50:30 (permalink)
    0
    voor een grotere maaltijd van zoete aardappelen

    Ingredients:

    6 lbs sweet potatoes
    1 tbs pure cane syrup
    1/3 cup sweetened condensed milk
    1 lb butter, softened
    2 tbs brown sugar (dark or light)
    1 whole orange, juiced (or 1/2 cup orange juice)
    1 each lemon, zested & juiced (reserve zest & juice separately)
    1/2 tsp cinnamon
    1/2 tsp sugar
    1 pinch ground nutmeg
    1 cup raisins (optional)
    2 cups chopped pecans
    8 oz pralines, broken into pieces (about 8 whole pralines)

    Procedure:

    1) Bake the sweet potatoes at 350 degrees until fork tender. They can also be microwaved, but baking tastes much better.

    2) Remove the skin and place the cooked potatoes into a mixing bowl with syrup, condensed milk, butter, & brown sugar. Start beating with a paddle mixer and gradually add the orange juice, lemon zest, & lemon juice until the mixture is smooth.

    3) Then, gently fold in the nutmeg, cinnamon, sugar, raisins, pecans, & pralines. Transfer mixture to a glass casserole dish and bake at 350 degrees for approximately 20 minutes.

    4) For an extra bonus, you can top with a meringue and return to the oven, baking until golden brown. If not, you can simply top with whipped cream & sprinkle with some more cinnamon, sugar, & nutmeg. Mmmm...Mmmm. Delicious.

    5) Serve & Enjoy!


    blij
    #19
    Nevertoolate
    Buff Lady!
    RE: Zoete aardappels? 2006/01/27 21:54:17 (permalink)
    0



    2 1/2
    lbs sweet potatoes

    1/4
    cup melted butter

    2
    eggs

    1/4
    cup dark brown sugar, firmly packed

    1/2
    cup milk

    1 1/2
    tablespoons vanilla extract

    1/4
    cup light molasses

    1/2
    teaspoon salt

    1/2
    teaspoon cinnamon

    1/4
    teaspoon nutmeg

    1/8
    teaspoon cloves

    1
    teaspoon grated orange zest (do not include the white pith, which is bitter)


    6-8 servings Change size or US/metric
     
    Preheat oven to 375°F.

    1. Cook the potatoes unpeeled until tender throughout.
    2. Let cool, Peel and mash the potatoes, then stir in melted butter.
    3. In a bowl, beat the eggs, add sugar.
    4. Add milk, vanilla, molasses, salt, cinnamon, nutmeg, cloves and orange zest.
    5. Beat until well blended.
    6. Stir into mashed sweet potatoes, then mix until well blended.
    7. Place the mixture into a buttered 1-1/2 quart baking dish.
    8. Optionally, you may sprinkle the top of the pone with additional brown sugar.
    9. Cover with foil and bake for 50 minutes; uncover, then bake for 10 minutes.
    10. Allow the pone to cool completely before serving.
    #20
    Page: 12 > Showing page 1 of 2
    Jump to:
    © 2020 APG vNext Commercial Version 5.0