zelf ketchup gemaakt

Author
rengekkie
Burning fat!
2007/06/28 21:15:05 (permalink)
0

zelf ketchup gemaakt

Ik heb zelf ketchup gemaakt omdat ik 't lekker vind om op kipfilet (op brood) te eten, maar ik 't jammer vind dat daar dan weer suiker in zit. En het is lekker geworden! Nu kan ik alles wat ik maar wil er lekker royaal mee besmeuren zonder verkeerd bezig te zijnblij
Duurt wel even om te maken omdat het een tijdje op moet staan om in te dikken. Als iemand interesse heeft post ik 't recept wel even.
#1

5 Replies Related Threads

    DjMark
    ** Retired Moderator **
    RE: zelf ketchup gemaakt 2007/06/28 21:30:17 (permalink)
    0
    doe maar een receptje hoor blij
    #2
    Pim
    Super Heavy Weight
    RE: zelf ketchup gemaakt 2007/06/28 21:31:28 (permalink)
    0
    posten graagblij
    #3
    rengekkie
    Burning fat!
    RE: zelf ketchup gemaakt 2007/06/28 22:06:43 (permalink)
    0
    Okblij

    Nodig voor 1 royale pot:

    1 kilo tomaten (liefst met veel smaak, ik heb goeie rijpe pomodoro tomaten gebruikt, van die ovale)
    2 sjalotjes
    stukje rode paprika
    0,5 theelepel selderijzaad
    1/3 theelepel pimentbes
    1/3 theelepel mosterdzaad
    1/3 kaneel stokje
    3.5 ml natrena vloeibaar of andere zoetstof (ik heb stevia gebruikt)
    1 theelepel zout
    1,5 dl azijn
    2 eetlepels verse basilicum

    * Snij de paprika fijn en snipper de sjalot.

    * Ontvel de tomaten (ff kruisjes erin aan beide kanten, dan 1/2 tot 1 minuut in kokend water leggen en meteen erna afkoelen in koud water) en hak ze grof in stukken.

    * Vermeng in een roestvrijstalen wok of bakpan de tomaat, sjalot en paprika.

    * Breng dit al roerend aan de kook en laat het op laag vuur in circa 30 minuten zacht worden.

    * Pureer de groenten en laat deze circa 1 uur op matig vuur indikken; Roer regelmatig.

    * Bind selderijzaad, pimentbessen, mosterdzaad en kaneel in een stukje kaasdoek tot een buideltje samen (ik heb dit in een oude (schoneblij) sok gedaan, gaat prima)

    * Voeg dit met de zoetstof en het zout bij het tomatenmengsel en laat het nog 30 minuten sudderen.

    * Laat het met azijn en de fijngehakte basilicum nog 10 minuten sudderen.

    * Verwijder het kruidenbuideltje en breng de ketchup zonodig op smaak.
    #4
    kalajengkin
    voorheen lightweight :P
    RE: zelf ketchup gemaakt 2007/06/28 22:24:39 (permalink)
    0
    Ziet er erg lekker uit, maar hoe lang kun je het bewaren?
    #5
    rengekkie
    Burning fat!
    RE: zelf ketchup gemaakt 2007/06/28 22:45:45 (permalink)
    0
    Ik heb gelezen dat je het ongeveer een jaar kan bewaren als je het goed afsluit (en dicht laat). Dus als je niet zo veel gebruikt is het misschien een idee het in verschillende kleine potjes te doen.

    Wat goed helpt tegen bederf is steriliseren:

    Zet de potten op een rooster in een diepe pan. Giet er zoveel heet (niet
    kokend) water bij tot ze 3 cm onder staan. Sluit de pan. Breng het water
    aan de kook en laat het ± 10 minuten koken.
    Neem de potten met een tang uit de pan en laat ze afkoelen.

    Zelf heb ik de pot goed gewassen en overgoten met kokend water alvorens ik de ketchup erin deed. Ben benieuwd of het goed blijft! Ik denk dat ik er zo'n 3 weken mee doe.
    #6
    Jump to:
    © 2020 APG vNext Commercial Version 5.0